نمونه هایی از جنگ چریکی در کردستان ایران
نوشته شده توسط : آرش

الف : مين گذاري عليه نفرات و خودروها

 

ضد انقلاب مقادير زيادي از مينهاي ضدنفر و خودرو که اکثرا پلاستسکي بوده و مين يابهاي معمولي قادر به کشف آنها نمي‌باشند در اختيار دارند (لازم به توضيح است که در حال حاضر مين يابهاي پيشرفته‌اي در اختيار يگانهاي رزمي - مهندسي ارتش و سپاه قرار دارد). بعلاوه مقادير زيادي مينهاي ضد تانک و خودروي سنگين عراقي که البته حمل و نقل آنها توسط نيروهاي چريک خصوصا از آن سوي مرزها با مشکلات زيادي همراه بود. به همين دليل بيشتر از انواع مين سبک و پلاستيکي اسرائيلي استفاده مي‌شد.

 

عمليات مين گذاري هميشه به صورت مکمل عمليات‌هاي ديگر يا در کنار آنها انجام مي‌شده و کمتر مشاهده شده که دشمن در سطوح وسيع و بکارگيري تيمهاي متعدد مين گذاري با طرح و برنامه خاص آن اقدام کند. بلکه به عنوان پشتيباني از عمليات ديگر مانند کمين يا حمله به مقرها مبادرت به مين گذاري نموده است.

محل‌هايي که دشمن براي مين‌گذاري استفاده ميکرد بيشتر محل تردد نظاميان و مناطقي که خاص تحرکات نيروهاي نظامی بود ، چون در مواردي که مين باعث ايجاد تلفات و خسارت مردمي می شده حزب از لحاظ سياسي – اجتماعي و تبليغاتي ضربات سنگيني متحمل می شد. در موارد زيادي دشمن پس از آنکه از طريق راديو يا عناصر هوادار خود محدوده مشخصي را نظامي اعلام مي‌نموده يعني تردد افراد محلي را در آن ممنوع کرد به مين گذاري در آن مناطق دست می زده .

شرط ديگر محل هاي مانسب براي مين گذاري جنس و نوع زمين است. در زمينهاي سخت کمتر مين گذاري انجام مي‌گيرد با آنکه مشاهده شده دشمن آسفالت را کنده و بعد از گذاشتن مين آن را طوري پوشانده که قابل تشخيص نباشد مثلا با مقداري قير منطقه کنده شده آسفالت را پر کرده به طوري که از فاصله نزديک هم قابل تشخيص نباشد.در زمينهايي که معمولا روي آن تردد نمي‌شود مين گذاري انجام نمي‌گيرد البته مواردي مشاهده شده که دشمن مين را در حاشيه جاده قرار داده و سپس جاده را طوري مسدود نموده که خودروها براي تردد مجبور به انحراف از جاده و برخورد با مين شوند.

در محلهايي که شرايط جوي و زمين باعث فساد و از کارافتادگي مين مي‌گردد کمتر موردي مشاهده شده است البته باز هم مواردي بوده که ضدانقلاب بعد از عايق بندي مين بوسيله لايه‌اي لاستيکي آن را در چاله‌هاي آب يا در نهرها کنار پايه پل‌ها قرار داده است. دشمن محل‌هايي را که به طور منظم نيروها در آن رفت و آمد مي‌کردند را به عنوان بهترين محل انتخاب مي‌کردخصوصا محل رفت و آمد نيروهاي تامين کنار جاده که هر روز به صورت منظم از آن استفاده گردد يا کنار چشمه‌ها و جاده‌هاي تدارکاتي که هر روز ز آنها بوسيله نيروهاي خودي استفاده مي‌شود يا مسيرهايي که نيروهاي گشت خودي عمدتا به صورت تکراري از آن استفاده مي‌کرد. در مواردي مشاهده شده دشمن با انجام عمليات ايذايي يا تيراندازي، نيروهاي ما را به محلي که قبلا مين‌گذاري کرده کشانده است.

استعداد تيمهايي که براي مين گذاري اقدام مي‌کنند از 1 تا 10 نفر متفاوت است. البته تيمهاي سه نفره بيشتر مرسوم بود. مين گذاري يک نفره بيشتر بوسيله عناصر مخفي و هواداران ضدانقلاب انجام مي‌شد. در سطح بسيار محدود و تنها در مواردي استعداد نيروهاي مين‌گذاري زياد است که مين گذاري حساسيت زيادي داشته باشد. يعني در نزديکي نيروهاي خودي باشد و يا به طور بعيد در سطح گسترده انجام شود.

 

ب –  تله‌هاي انفجاري ابتکاري:

اين نوع مين گذاري يا به عبارتي تله گذاري بسيار متداولتر است. حمل مين که کاربرد ويژه خود را دارد براي ضدانقلاب سخت‌تر و خطرناک‌تر از مواد منفجره ماده اوليه هر نوع تله انفجاري است که هم راحت‌تر و مطمئن‌تر حمل مي‌شود و هم براي هرگونه استفاده‌اي در دست تخريب‌چي قابليت لازم را دارد و از آن هم در انفجارات و تخريبات مي‌توان سود جست و هم در تله گذاري‌ها. ( ماده تي‌ان‌تي فقط بوسيله موج انفجار، منفجر مي‌شود و اگر با پتک روي آن بکوبيد فقط خرد مي‌شود. سي4 هم در تئوري بوسيله ضربه امکان انفجار دارد ولي در عمل تاکنون هيچ گزارشي از انفجار سي4 در اثر ضربه ارئه نشده )

در اين زمينه ساختن تله‌هاي ابتکاري از مواد منفجره و چاشني‌هاي الکتريکي تاخيري يا سريع العمل با قدرت باطريهاي کوچک الکتريکي زياد به چشم مي‌خورد. (موارد زيادي مشاهده شده که چاشني الکتريکي پس از تماس با بدن و بوسيله الکتريسيته ساکن در بدن منفجر شده که قدرت انفجار آن به راحتي چند انگشت را قطع مي‌کند )

يک نوع رايج آن از زير سيگاريهاي شيشه‌اي و يا کائوچويي به عنوان عامل بسته شدن مدار الکتريکي و انفجار استفاده مي‌شود که تقريبا مانند مين عمل مي‌کند با قدرت انفجاري کمتر.

نوع ديگر که به تله ويت کنگ معروف است از نارنجک و استفاده از انواع ظروف و تله کردن به نارنجک تعبيه شده. در ظرف بوسيله سيم به نارنجک تله شده و گاهي حتي با جابجايي ظرف ، انفجار صورت مي‌گيرد. چون اينگونه تله‌ها ابتکاري است انواع آن نيز غير قابل شمارش و متفاوت است.

برخي ديگر از انواع تله‌ها بيشتر در پايگاه‌هاي متروکه که در آينده دوباره بوسيله نيروهاي خودي اشغال خواهد شد يا در محل‌هايي که ضد انقلاب آن را ترک مي‌کنند و احتمال مي‌دهند مورد بازرسي و تعاقب نيروهاي خودي قرار گيرد يا در تله کردن پيکر شهدا و تجهيزات نظامي که بدست ضدانقلاب مي‌افتد استفاده مي‌شود.

در موردي مشاهده شده که تله انفجاري طوري کار گذاشته شده که با ريزش کوه باعث وارد آمدن خسارات و تلفات به نيروي خودي شده يا در مواردي از مواد انفجاري به همراه بمب‌هاي ساعتي براي انفجار در ساعت مشخص استفاده شده. ( با گسترش بمب‌هاي کنترل از راه دور اين نوع بمب‌گذاري منسوخ شده). در موارد زيادي مشاهده شده که بعد از مين‌گذاري يک نارنجک تله شده که اگر مين کشف و خنثي گرديد بواسطه جابجايي مين نارنجک عمل کرده و مين کشف شده را نيز منفجر کند.

ضدانقلاب خصوصا در زمينه تله‌گذاري هرچه بتواند به فريب و نيرنگ متوسل مي‌شود. مثلا ديده شده که ضدانقلاب بعد از مسلح کردن نارنجک اهرم مانع ضارب را بطور موقت بوسيله ريسمان مهار کرده و آن را در خاکسترهاي به جا مانده آتشي که نيروهاي تامين هر روز براي خود در يک جاي خاص مي‌افروزند پنهان نموده و هنگامي که نيروي تامين جاده براي گرم کردن خود دوباره در همان جا مبادرت به افروختن آتش نموده، ريسمان سوخته، اهرم  مانع ضارب آزاد شده باعث انفجار و زخمي يا شهادت نيروي خودي گرديده.

استعداد و زمان عمليات تله گذاري مانند عمليات مين‌گذاري است. البته به خاطر احساسات و ظرافت کار اين نوع از مين‌گذاري وقت‌گير تر مي‌باشد.




:: برچسب‌ها: جنگ , چریک , کردستان , ایران ,
:: بازدید از این مطلب : 854
|
امتیاز مطلب : 35
|
تعداد امتیازدهندگان : 7
|
مجموع امتیاز : 7
تاریخ انتشار : یک شنبه 23 شهريور 1393 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: